Литва - далечна и близка


26 Февруари 2014 г.

Литва е най-южната от трите балтийски държави, а също и най-голямата и най-населената от тях. Литва е първата от окупираните съветски републики, която обявява своята независимост от Съветския съюз и възвръща своя суверенитет посредством декларацията за независимост от 11 март 1990 г.

Литовският релеф е предимно равнинен с няколко не много високи възвишения в западните и източните части. Високият 294 м Аукштасис е най-високата точка в страната. На територията на Литва има 758 реки, повече от 2 800 езера и 99 км балтийско крайбрежие, които са предназначени предимно за отдих и са защитени природни обекти. Малко повече от 30 % от територията на страната е покрита с гори.

разгледайте нашата екскурзия до Прибалтика ТУК

Литва е една интересна дестинация за посрещане на Коледните и Новогодишните празници. Впечатляваща е Коледната украса в столицата и по другите градове. Едни от най - нетрадиционните елхи са украсената с гирлянди и лампички телевизионна кула във Вилнюс и коледната елха в Каунас с пластмасови бутилки. Коледната елха от бутилки се осветява отвътре и това й придава уникален смарагдов блясък. Рециклирането е много важно за литовците. Освен че правят елхи от нетрадиционни материали, рециклират истинските елхи в биогорива. Друга  атракция  по празниците са автентичните  декори на мястото, в което се е родил Исус Христос, разположени  в подножието на елхата – телевизионна кула. През 2009 г. литовците строят леден дворец на дядо Коледа, направен от 200 ледени блока и висок 4 метра.

Какво има на празничната трапеза в Литва? Традиционната вечеря е изпълнена с много ритуали. Ястията са 12 на брой, като 12 –те Апостоли. На Бъдни вечер не се яде месо, като изключение прави рибата. Често срещани са ястията, приготвени с маково семе. Най-популярните се наричат kuciukai – малки сладкиши, напоени с мляко от мaково семе. Важна част от менюто е обредната пита, която се разчупва от стопанката на къщата е се раздава на гостите. Кръглата пита е символ на живота. Други предмети със символни значения са  бялата свещ – „светлината в живота” и бялата покривка ( като пелените на Исус). Част от традицията е на масата да се оставя празно място за някой нечакан гост.
Също така има и поверие, че който стане от масата преди всички да са приключили, го чака бедност и нещастие. В Литва има обичая да се украсява със сламени кaфези за птички, звезди и геометрични фигури. Сламатa е пожелание за добра реколта през идващата година, тя се използвa и за предсказване на бъдещето. Празничната вечеря обикновено завършва с молитва.

 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.