Куба - Островът на Свободата


15 Декември 2011 г.

 

 

Слънчев, пъстър и шумен, Островът на Свободата винаги е бил магнит за туристите от цял свят. Макар че жителите му живеят бедно в "развития социализъм" на команданте Кастро, купонът тук не свършва. Кубинците умеят да изпитват първична радост от най-дребните неща в живота и да заразят с нея гостите си.

 

 

Какво трябва да сложите в куфара, за да се чувствате добре на кубинска земя? За мъжете - дрехи в колониален стил (светъл ленен панталон например), маркови слънчеви очила, щатски долари на дребно (за бакшиши и всякакви други удоволствия), презервативи в геометрична прогресия на темперамента ви.


За дамите: българо-испански разговорник за по-успешен пазарлък, предизвикателни рокли и удобни обувки за латино-танци до зори, слънцезащитни кремове и спрей-освежител за лице за 10-часовия полет от Париж до Хавана.


    

 

Три са основните забележителности в Куба: женските тела, пурите и кораловите рифове. Тук не е място за културен или шопинг туризъм, тук е раят в онзи миг, когато първородният грях е извършен, но още не е осъден. Тропическата природа с богата зелена растителност, слънчевият и влажен климат, поразголените от дрехи тела и дружелюбно усмихнатите лица усилват усещането за наслада и безнаказаност. Смесицата от африканско езичество и култ към християнски светци създава светоусещане, в което радостта от живота е невинна и непорочна.Варадеро - рай за влюбените и за семействата с деца

На около 150 километра от Хавана е известният курорт Варадеро. Белият ситен пясък, поклащащите се нежно палмови листа, ласкавото море още навремето са примамили американските милиардери, които превръщат това място в луксозен кът за отдих през уикенда. Милиардерът Дюпон купува през 20-те години на миналия век земята на полуострова по 4 цента за акър и след няколко години я продава по 10 долара.


За себе си построява къща, национализирана и реставрирана днес и превърната в ретро-ресторант. Варадеро е райско място за спокоен отдих - всичко тук е по системата all inclusive, твърде примамлива за туристите. Надяват ви гривна на ръката и тя е знакът, по който ви разпознават в ресторанта, бара, дискотеката, тенис-корта, плажа. Курортният комплекс е затворена система: в нея са гостите на хотелите и обслужващият персонал.


Ето защо, ако не сте с любимия, може да ви доскучее да гледате как се забавляват по бюргерски "алеманите", както кубинците наричат гостите от Скандинавия, Германия, Австрия. Прекрасни плажове и добри условия за тенис и голф през деня, барове с мохито и латино-дискотеки вечер включва програмата ви на Варадеро. Ако търсите по-силни усещания, мястото ви е другаде.


 

Плайа Ларга - екзотичен подводен свят

Карибското крайбрежие на Куба е примамката за любителите на подводното гмуркане. Морската джунгла от корали и разноцветни тропически риби омагьосва. Туристическата услуга е добре развита - навсякъде има модерна екипировка и добри инструктори. Можете от Хавана да наемете рент-а-кар: нови автомобили от типа на Голф четворка са около 50 долара на ден, джиповете са около 70 долара.

Докато пътувате към целта, ще видите малки селища, в които диша смесица от бедност, доволна леност и жизнерадост. Кубинците са добронамерени към чужденците и особено към българите, които помнят като белите братя от общия соцлагер. Нямате проблем да отседнете където пожелаете, ако знаете испански, ще ви посрещат като свой човек.

Дори да сте начинаещи в гмуркането, с инструктор за 5 дни и за около 100 долара ще преодолеете страховете, за да запазите в спомените си природния шедьовър на морските дълбини.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.