Куба и Варадеро - екзотика с аромат на пури и ром


03 Юни 2014 г.
Куба е изключително красива островна страна. Известна е с няколко неща – пурите, красивите момичета, музиката и дългогодишното управление на Фидел Кастро, по-известен в родината си като Ел Коменданте. Според мнозина Куба е най-красивият остров на света. Трудно може да се определи дали това е така или не, но със сигурност, ако веднъж зърнете природните красоти на този тропически рай няма да се сетите за друго място. Просто съзнанието ви ще е заето от чувствата и впечатленията натрупани на този невероятен остров. Магията на Куба е навсякъде – тя се вижда и се чува, носи се дори във въздуха. Усеща се в храната и напитките, архитектурата и дори в усмивките на хората.
Географско положение, граници и големина.
Куба е островна страна, разположена в Карибско море. Географски принадлежи на континента Северна Америка. Разположена е между 19 и 23° северна ширина. Няма сухопътна граница с други държави. Заема цялата територия на най-големия остров Куба, както и множество по-малки острови. Има обща площ от 109 886 кв.км. Куба е част от така наречените Големи антилски острови (или просто Големи антили), които имат континентален произход. Най-близките и съседи са САЩ (щата Флорида, който отстои на около 150км северно от Куба), Бахамските острови, Хаити (на около 85 километра), Ямайка (на около 145км), Каймановите острови и Мексико (полуостров Юкатан).

Климат на Куба
Куба има топъл тропичен океански климат. Температурите са високи през цялата година, а валежите са съсредоточени през лятното полугодие в периода май – октомври. През най-дъждовните месеци валежите достигат до 150 – 200мм. Лятото е горещо и влажно с температури около 30 – 31°C, а зимата е малко по-суха, много слънчева и не чак толкова гореща. През януари дневните температури са около 24°C. Може би климатът на Куба щеше да бъде идеален ако този райски остров не се оказваше често на пътя на ураганите. Сезонът на тропическите бури съвпада с дъждовния сезон и трае като цяло от май до октомври. Когато температурата на Атлантическия океан в тази част на света достигне 30 и повече градуса натрупаната енергия буквално изригва под формата на урагани. По тази причина активният туристически сезон на Острова на свободата е зимата. Тогава не само че ще можете да избягате от снежната прегръдка, която обхваща голяма част от северното полукълбо, но дори трябва да внимавате с тропическите слънчеви лъчи и непременно да използвате слънцезащитни кремове.

Природа на Куба
Релефът на островната страна е разнообразен. Тук се срещат много различни релефни форми - от ниски крайбрежни равнини, през хълмове до средни по височина планини. Най-високата точка в Куба се нарича Пико Реал дел Туркуино. Намира се в югоизточният край на острова и се издига на 1974 метра над морското равнище. Бреговата линия на Куба е доста разчленена. Има множество малки заливчета и полуострови. Около бреговете на островната страна има огромен брой острови, повечето от които са малки по територия. Куба разполага с изключително красиви плажове с бял пясък и изумрудени води, а във водите около острова има красиви коралови рифове. Голяма част от територията на Куба е покрита с тропически дъждовни гори. Останалата част от страната е заета с подобни на савани територии.
Животински свят на Куба. В страната се често срещат такива видове като алигатори, жаби, игуани, змии, скорпиони, дребни бозайници като например гризачи и прилепи, както и огромно разнообразие от птици. Тук се срещат някои видове като птицата колибри, която е известна със способността си да лети на едно място или на заден ход. Това позволява на малкото създание да се храни с цветен нектар. Някои от местните видове не се срещат на друго място по света. Това е нормално, тъй като Куба няма сухопътна връзка с друга държава. Едно от най-емблематичните животни на острова е хутията. Това е дребен бозайник, който не може да бъде открит на друго място освен тук. На практика освен алигаторът в Куба не се срещат други едри хищници.

Население на Куба. 
Населението на Куба е около 11,5 милиона души. Тя е най-многолюдната островна страна в Карибско море. Основната част от местните жители са бели – около 2/3. Останалата част се състои от тъмнокожи и мулати. В страната живеят и малък брой азиатци. Преобладаващата част от светлокожото население се състои от преселници от Испания, тъй като Куба е била испанска колония. Куба е световно известна с красотата на своите момичета. Според мнозина кубинките са едни от най-красивите жени в света. В страната има четири града с население от над 300 000 жители.
Хавана (2,2 милиона жители). Хавана е столицата на Куба. Тя е най-големият и динамичен град в страната. Разположена е в северозападните части на острова и се смята за един от най-красивите градове е Новият свят. Старата част на Хавана е в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Със старинната си архитектура Хавана прилича повече на европейски град. Уличките са тесни, има множество стари църкви и други архитектурни паметници. Една от най-големите и забележителности е крепостта Ел Моро и нейният фар. Тя е построена през далечната 1589 година от испанците, които по това време владеели острова. През 1762 година е завзета от британците, а днес е най-важната атракция на кубинската столица. Крепостта се намира на брега на морето и разкрива красива гледка към града.
Сантяго де Куба (560 000 жители). Вторият по големина кубински град се намира в противоположния край на Острова на свободата. Градът има важно историческо значение за Острова на свободата. Тук през 1959 година е провъзгласява победата на революцията.
Камакуей (350 000 жители). Третият по големина град в Куба се нарича Камакуей. Намира се във вътрешността на острова на около 60 км от северното крайбрежие и на около 70 км от южното. На североизток от града се намира международното летище „Игнасио Аграмонте”. Градът изглежда доста по-спокоен в сравнение със Сантяго де Куба и особено столицата Хавана. Тук повечето сгради са ниски – най-често на един и по-рядко на два етажа.
Олгин (320 000 жители). Олгин се намира във вътрешността на източна Куба. Подобно на Камакуей няма излаз на море. На север и северозапад от града са разположени няколко не много високи хълма, които обаче предлагат красива панорамна гледка. Основните проблеми на Олгин са не много различни от тези на повечето градове в Куба и са свързани с остаряващата инфраструктура. Въпреки това градът притежава типичен латиноамерикански чар.

Икономика
Куба е една от малкото страни в света, които все още прилагат модела на централизирана планова икономика. Водеща роля тук имат не свободните пазари, ами държавата. Въпреки това в страната през последните десетилетия се наблюдава сериозно раздвижване – през 1981 година частният сектор е бил само 8%, докато днес неговият дял се е увеличил 3 пъти! Вижда се плавен преход към правилата на пазарната икономика, което подобрява перспективите за икономически развитие на островната страна. Въпреки липсата на напълно свободен пазар Куба не е бедна страна. Освен прилични доходи местните жители имат свободен достъп до образование и здравни грижи. Известен е фактът, че много жители от развити и богати страни пътуват до Куба за да получат качествени лекарски, стоматологични и образователни услуги на ниски цени. Днес стандартът на живот в Куба е по-висок от този в много държави на Източна Европа. За икономиката на Куба са много важни туристическата индустрия и производството на пури, които са визитната картичка на Куба по света. Островната страна е известна също и с висококачествения си ром.
Туризъм в Куба
Въпреки че все още е в комунистически режим, Куба успя да се нареди сред водещите туристически дестинации в Централна Америка. За това най-голям принос имат културата и местната природа. Островната страна не само предлага умопомрачителни плажове, но и целогодишен туристически сезон. Кой не би желал в разгара на зимата през януари или февруари да се излегне под сянката на някоя кокосова палма, докато палещите слънчеви лъчи обливат щедро всичко наоколо?

Най-красивите плажове в Куба
Плая де Оро, Варадеро. Един от най-красивите плажове в Куба се намира в град Варадеро на полуостров Хикакос на северния бряг на острова. Нарича се Плая де Оро и е сред най-атрактивните места за плажуване в страната. Пясъкът е бял, а водите обикновено са много спокойни и лазурни. Видимостта под вода е висока, а в близост до брега ще откриете красиви коралови рифове. По тази причина мястото е отлично за гмуркане и привлича много почитатели на подводните преживявания.
Остров Кайо Коко. Ако пък посетите малкото островче Кайо Коко направо ще се почувствате сякаш сте попаднали в рая. Островът се намира недалеч от северното крайбрежие на Куба в посока към Бахамските острови. Плажовете са неестествено красиви, а околните лагуни могат да ви накарат да забравите за всичко. Тук обикновено няма много хора, което прави мястото прекрасно за усамотяване.
Кайо Гийермо. Кайо Гийермо е малко островче, което се намира непосредствено до Кайо Коко. Мястото е обявено за национален парк, а местната природа е като в чилаут клип. Всички плажове са на северната страна на островчето. Непосредствено до плажа са разположени малки хотели, бунгала и ваканционни вили. Всичко е обгърнато в тропически цветя, дървета и храсти.
Плая Санта Лусия. Това прекрасно място се намира в западната част на северното кубинско крайбрежие. Подобно на повечето места в тази красива островна страна пясъкът е бял и нежен, а водите чисти и прозрачни. Големите вълни се разбиват в кораловите рифове далеч от брега, така че около плажът водите обикновено са много спокойни. Многобройни кокосови палми се грижат за това да осигурят достатъчно сянка на туристите.
Пуерто Артуро. Пуерто Артуро е малък курорт в североизточните части на Куба. Плажът, чиято дължина е по-малка от един километър изглежда като излязъл от сънищата. Пясъкът е снежно бял, а обилната тропическа растителност ви позволява да намерите сянка само на няколко крачки от пясъка.
Гуардалавача. Този красив курорт се намира само на петнайсетина минути път източно от Пуерто Артуро. Двата курорта попадат в един туристически район. Тук гледката не е по-различна от тази в Пуерто Артуро. Плая де Гуардалавача предлага класически райски пейзаж и много кокосови палми. На няколко крачки от тюркоазените води и фин коралов пясък се намира Национален парк Баиа де Наранхо. В района се намира още един от най-красивите плажове в цяла Куба – Плая Есмералда. Макар и по-малък, този плаж е не по-малко красив. Дължи името си на изумрудения цвят на водите си.
Кайо Ларго. Кайо Ларго е разположен на южното крайбрежие на западна Куба. Говорейки за красиви плажове трябва да отбележим, че Кайо Ларго определено е фаворитът на нашия екип. Тук пясъкът е най-светъл, водите най-лазурни, а хората са най-малко и винаги има простор и свобода в изобилие. Тук бихте могли да се изтегнете на плажа без някой да смущава вашето спокойствие.
Кайо Росарио. Недалеч от Кайо Ларго се намира Кайо Росарио. Той също е разположен на южния бряг на Куба. Характерна черта тук е по-оскъдната растителност, а основно предимство е това, че мястото е почти безлюдно. На белите пясъци често акостират малки катамарани, с които пристигат търсещи уединение двойки. До тук достигат по-предприемчивите туристи, които искат да опознаят Куба наистина добре. Причината е, че Кайо Росарио е по-изолирано и слабо популярно място.
Кайо Санта Мария, Плая Перла Бланка. В централните части на северна Куба се намира Кайо Санта Мария. Островът е популярна туристическа дестинация. Плажовете са великолепни – пясъкът е бял с леки розови нюанси. Това се дължи на кораловият му произход. Всъщност тук е мястото да отбележим, че именно кораловите плажове са най-красиви и точно те са тези, които най-често ни радват от страниците на туристическите списания.
Плая Анкон.
Плая Анкон се намира в южните централни части на Куба. Това е още една от многобройните възможности да се насладите на красотата на райските кубински плажове. Тропическа растителност, кристално чисто море и бял пясък присъстват неизменно в околния пейзаж. Тук – там по плажа растат кокосови палми, които карат туристите да се чувстват като в рая докато мързелуват на под яркото тропическо слънце.

Разходка из Куба.
В Куба има много неща, които ще ви бъде интересно да видите и да правите докато сте там. На първо място трябва да споменем, че там е доста евтино и човек може да си позволи много удобства и лукс с малко средства. Въпреки че това е испаноговоряща страна във всеки един курорт можете да разговаряте с персонала на английски. Поинтересувайте се за визовите подробности предварително. Знайте, че визи не се изискват единствено за граждани на Германия и това е напълно естествено – все пак Куба е туристическа страна, а Германия е най-големият изпращач на туристи в света. Ако посетите Куба вероятно ще ви бъде доста интересно да видите къде и как се произвеждат световно известните кубински пури. Това е една от най-големите атракциите на тази карибска страна. Много туристи искат да видят на живо какво точно представлява процесът по производство и какъв е пътят на пурите преди тази луксозна стока да се появи на межународния пазар. Страната притежава красива архитектура. Преплитат се арт деко и модернизъм. Подобно на повечето дестинации на Карибите, тук колониалният стил се е превърнал във визитна картичка. Причината е в успешната комбинация на нова архитектура и старинно излъчване. Едно от най-наситените с чувства преживявания е да седнете в някое малко кафе или ресторантче сред тесните улички на столицата Хавана. Още на пръв поглед се вижда, че в Хавана има нещо, което силно напомня на Испания, но примесено с едно неповторимо тропическо усещане. За съжаление историята на Куба е белязана от борби за независимост, военни конфликти, революции, както и дългогодишен режим. Всичко това е оставило дълбоки белези по „лицето” на тази островна страна, въпреки че не е изтрило усмивката на местните жители. Известен факт е, че въпреки режима и трудностите, кубинците са сред най-щастливите хора в света.

По-важни исторически факти за Куба.
Куба е открита от Христофор Колумб през 1492 година. Преди това на острова са живяли местни индиански племена. След пристигането на Колумб обаче, тук се заселват испанците. Те донасят своята култура, манталитет и стил на живот. С тях тук се разпространява и католическата вяра. Заради плантациите от захарна тръстика тук са доведени против волята им огромен брой тъмнокожи от Африка. През 1762 година Англия завладява Куба, но само една година по-късно я връща на Испания, тъй като Испания от своя страна се отказва от Флорида и я дава на Англия. През 1898 година САЩ започва война с Испания, като целта е да превземе Куба. Скоро САЩ печели войната, но само няколко години по-късно през 1902 година Куба придобива независимост. През средата на 20-ти век след многобройни опити Фидел Кастро завзема властта. Победата на революцията е обявена на 1 януари 1959 година от Фидел Алехандро Кастро Рус. Месец по-късно той става министър председател. През 1976 година става председател на държавния съвет на Куба. Той е основна политическа фигура в страната до 2008 година, когато се оттегля поради влошено здраве. На 24 февруари същата година е заместен от своя брат – Раул Кастро.

Кубинска кухня.
Подобно на местното население и културата, кубинската кухня също съчетава елементи от Испания и Карибите с лек африкански привкус. Въпреки че кубинците често консумират месо, все пак в ястията присъстват и преобладават основно морските дарове, което е характерно за повечето островни нации (например Япония). На трапезата местните жители често слагат бобови култури и ориз, а консумацията на яйца и млечни продукти е сравнително висока. Характерна черта на кубинската кухня е предпочитанието на плодовете в сравнение със зеленчуците. Екзотичните тропически плодове често се използват за гарнитури към основни ястия или за приготвяне на десерти. От напитките не пропускайте кубинския ром. Той е една от най-ценните стоки, които страната изнася в цял свят, а и цената му тук е по-ниска от където и да било. Със сигурност ще ви впечатли и огромното разнообразие на коктейли.

Кога е най доброто време за туризъм в Куба?
Най доброто време за туризъм в Куба е зимното полугодие. Препоръчително е да пътувате в периода от ноември до април. По този начин не само, че ще избегнете сезона на ураганите, но също така ще пътувате в период, когато температурите са много по-приятни.

Какви дрехи да си носим?
За туризъм в Куба се нуждаете от най-тънките летни дрехи, които имате без значение по кое време от годината пътувате. Не пропускайте да се запасите с достатъчно слънцезащитен крем с висок фактор! Тропическото слънце е много по-силно от това в Европа или по-голямата част на САЩ например.
 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.