КУБА - в капан на времето. Златен прах зад овехтелите фасади.


01 Юли 2014 г.
Прашно великолепие
Трябва да има табела в залата за пристигащи на летище Хавана, който да гласи: "Изоставете предубежденията си всички вие, които пристигате тук." Пригответе се да бъдете шокирани, объркани, впечатлени но най-вече изумени. Куба е страна без никакви исторически прецеденти: тя е икономически бедна, но културно богата. Видимо прашното, но архитектурно великолепно наследство е странно вдъхновяващо. Ако страната беше една книга, тя би била „Одисей“ на Джеймс Джойс – трудна за разбиране, но - преди всичко - класика.
 
Историческо наследство
Плаващ по средата между САЩ на север и Латинска Америка на юг, Куба отдавна се чуди, къде се вписва най-добре. Въпреки това като бивша испанска колония тя щедро е оцветена с френски, африкански, американски и ямайски влияния. Всичко това показва без съмнение, широтата на историческо й наследство. Когато Кастро е натиснал бутона за пауза върху икономическото развитие през 1960 г., той буквално по невнимание е спасил много важни исторически реликви - крепости, дворци, хотели и колониални градове. Още по-добре, много от тях в момента са в процес на точно възстановяване.
 
Вродена Музикалност
Повечето посетители са изненадани да пристигнат в Куба и да открият, не някаква сива комунистическата утопия, а едно прекрасно „лудо“ място, където музиката струи от всяка врата и дори закоравелите циници са впримчени от мелодийте интригата и романтиката в тях. Ритми и мелодии са навсякъде в тази смесица от африкански, европейски и Карибски култури. Ще ги чуете в операта и в балета; в бара на ъгъла или в ритмична походка на хората.

Срещнете се с хората
Това, че Куба е оцеляла е чудо само по себе си. Това, че тази страна омайва туристите от цял свят със своите плажове, заливи, планини, ром, музика и тучни зелени пейзажи, е още по-голямо постижение. Ключът към всичко това се крие в самите кубинци: импровизатори, поети и мечтатели. Това са хората, които са запазили страната жива, защото те вярват, че Куба продължава да бъде завладяваща и интригуваща страна.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.