Йордания - вълшебството на пустинните пейзажи


05 Септември 2014 г.
Йордания е една от водещите туристически дестинации в Азия и това не е случайност. Тук красива природа се съчетава с хилядолетна култура, развита под влиянието на различни народи. В пустинните пейзажи на Йордания има нещо вълшебно, което привлича милиони туристи всяка година. Красивите плажове и уникално културно наследство превръщат почивката в Йордания в едно изпълнено със смисъл и чувства преживяване.

Географско положение граници и големина. Йордания е разположена в Югозападна Азия. Намира се между 29,11 и 33,22° северна ширина и между 35,31 и 39,18° източна дължина. Заема площ от 92 300 кв.км. Граничи с Израел, Сирия,  Ирак и Саудитска Арабия. Голяма част от западната граница на страната следва течението на река Йордан. На югозапад Йордания има излаз на залива Акаба, който е част от Червено море, а на запад има излаз на Мъртво море.
 

Релеф. Йордания има разнообразен релеф. Голяма част от страната е заета от заравнени плата с височина до 1000 метра. В западната част на страната в посока от север на юг се простират не много високи планини, чийто най-висок връх Рам се издига на 1754 метра надморска височина. В Йордания се намира най-дълбоката депресия на нашата планета. Дъното и е заето от Мъртво море. Неговите брегове се намират на 424 метра под морското равнище! Бреговата линия на Червено море е слабо разчленена с ясно изразена вълнообразна форма в южните части.

Климат. В по-голямата си част Йордания попада в тропичния климатичен пояс. Времето е топло, сухо и безоблачно през цялата година с ясно изразен пустинен характер. В района на Мъртво море и крайбрежният град Акаба на брега на Червено море дневните температури варират от 21°C през януари до 40°C през юли и август. През зимните месеци от ноември до март нощите са студени с температури между 8 и 15°C. През останалата част от годината нощните температури са между 17 и 25°C.

Северните части от Йордания имат субтропичен средиземноморски климат. Лятото е много горещо, дълго и сухо с температури през деня до около 35°C, а зимата е кратка, мека и дъждовна с температури около 12°C.

Икономика. Официалната валута на Йордания е йордански динар. Страната има жизнен стандарт около средния в световен мащаб и може да бъде сравнена с някои от страните в Източна Европа и Балканския полуостров. Брутният вътрешен продукт за 2010 година е около 5400 долара. Икономиката на Йордания разчита основно на приходите от туризъм, селско стопанство и износ на минерални соли и фосфати от Мъртво море. Туристическата индустрия е много добре развита на базата на световно известни природните и антропогенни забележителности. По данни от 2010 година страната посреща всяка година повече от 8 милиона туристи. В сеслкото стопанство водещо е животновъдството. Най-популярните селскостопански животни са овце, кози, домашни птици и камили. Обработваемите земи заемат съвсем малка площ от територията на Северозападна Йордания. Отглеждат се цитрусови плодове, банани, маслини, домати, пъпеши, зърнени култури (ечемик и пшеница) и други. Средиземноморският климат в северозападните части на Йордания благоприятства развитието на лозята и производството на вино.

Население. Населението на Йордания възлиза на около 6,5 милиона души. Около 1,4 милиона от тях живеят в столицата Аман. Въпреки това населението на градската агломерация възлиза приблизително на около 2,1 милиона души. Официален език в Йордания е арабски, но тъй като туристическата индустрия изисква предимно работа с чуждестранни туристи, повечето хора говорят също и английски. Над 92% от населението на Йордания са мюсюлмани сунити, а около 6% са православни християни.

Природа. Йордания се смята за една от най-красивите страни в Югозападна Азия. Очарованието на местните пейзажи удивително наподобява на американския пустинен югозапад. Преобладаващата част от страната е заета от пустини. На места сред празните и лишени от растителност пейзажи се появяват красиви оазиси. Наличието на вода спомага развитието на малки, но гъсти палмови горички. Планинските райони на запад и на юг са местата, които предлагат най-красиви гледки. Тук ще откриете вълнуващи каньони и клисури, които предлагат плътна сянка дори през най-горещите и жарки летни дни. Скалите са обагрени в уникални розово-червени и оранжеви нюанси.

Забележителности

Вади Рам е една от най-големите забележителности в страната. Мястото е наистина изключително красиво и определено си струва да се види. Намира се в южните части на Йордания и представлява живописна местност, покрита с червеникави пясъци и разнообразена с ерозирали червеникави скали. През 1998 година мястото е обявено за природен резерват. Това налага известна степен на организация при посещение. Заради уникалното си излъчване Вади Рам много пъти се е превръщал във филмова снимачна площадка.

Петра е най-известната забележителност, създадена от човешка ръка, в Йордания. Този мистичен град, издълбан в розовите скали, се намира в югозападните части на страната. От 1985 година градът е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Трудно е да се каже точно по кое време е създаден градът, но се предполага, че мястото е заселено не по-късно от 13 век преди Христа. Днес Петра е един от символите на Близкия изток и свидетелства за културното богатство на този регион.

Мъртво море е едно от местата, които не бива да пропускате докато сте в Йордания, тъй като подобен феномен не може да се открие на други места по света. Солеността на водата тук е изключително висока - около 33,7 промила. По тази причина е почти невъзможно човек да потъне. На практика бихте могли да четете вестник на повърхността на водата все едно сте се излегнали в леглото.

Акаба е малък крайбрежен град на брега на Червено море. Той е важна туристическа дестинация заради хубавите си плажове и отлични възможности за гмуркане. Мястото привлича посетители с красивите си коралови рифове, разположени в непосредствена близост до брега. Водите в района са чисти и прозрачни. Това прави видимостта отлична и условията подходящи за любителите на подводната фотография.

Пустинните замъци са друга ценна туристическа находка. Разположени насред пустинните пясъци на северна Йордания, замъците се намират не далеч от красивата йорданска столица Аман. Те датират от около 8 век преди христа, а най-добре запазен е Касър Амра. Някога той е служил като баня, която можело да посещава само отбраното общество.

Резерватът Аджлун е една от малкото гористи местности в Йордания. Растителността е от средиземноморски тип. В по-голямата си част видовете са вечно зелени и устойчиви на засушавания и високи температури, но има и дървета, които губят листата си през хладните зимни месеци. Резерватът се намира в планински район в северозападните части на Йордания.

Кухня. Подобно на всяка друга страна в Близкия изток, Йордания може да се похвали с удивително кулинарно многообразие и богатство. Тя се е формирала в продължение на хилядолетия. Съчетава огромно разнообразие от вкусове и аромати, комбинирани по най-различен начин. Въпреки че Йордания е арабска страна, местната кухня е изключително силно повлияна от южно-европейските традиции в приготвянето на храна. Съчетанието на средиземноморска свежест и силни аромати, типични за арабските страни са превърнали Йордания в една от държавите с най-вкусна кухня в света.

Нормално денят на местните жители, подобно на повечето южняшки народи, започва с лека закуска, която най-често се състои от тестени изделия – ароматни хлебчета, кифлички, питки и други. Те се поднасят с мляко, сирене, сушени плодове и разбира се най-популярната йорданска напитка, кафето. Обядът е най-обилното хранене за деня. Започва с мезе – леко предястие, което има за цел да отвори апетита. То може да се състои от лека салата, маслини, зеленчуково пюре, сирене или дори месо. Именно по обяд се разгръща в пълната си прелест цялото кулинарно богатство на тази арабска страна. След мезето се пристъпва към основното хранене. На трапезата често присъстват домати, чушки, пиперки, маслини, краставици, патладжани, картофи, магданоз, лук, чесън и какво ли още не. Зеленчуците винаги се подправят обилно със зехтин и множество различни билки и подправки. Месото най-често е овче, пилешко, козе и по-рядко риба. Тъй като местните жители са предимно мюсюлмани свинското не е популярно. Едно от ястията, които най-често присъстват на масата в Йордания се нарича ”мансаф” и представлява месо, сготвено със сушено и ферментирало кисело мляко. Ястието се слави с добрите си вкусови качества. За десерт често се поднасят фурми, пресни плодове, както и огромно разнообразие от сладкиши. Местните жители се славят като същински виртуози в приготвянето на сладки, кексове, баклава и други сладкиши. Към десертите много често се прибавят ядки в големи количества. За разлика от средиземноморските страни където вечерята е най-обилното хранене за деня и продължава доста дълго, тук в Йордания вечерята е най-лекото ядене за деня. Вечеря се рано и в малки количества. Най-често се хапват зеленчуци, салати и зеленчукови пюрета.

Кога да посетим Йордания? Йордания е известна като пролетно-есенна дестинация. Летата тук са твърде горещи, а зимите са меки, но за любителите на по-топлото време могат да се окажат доста хладни. Най-доброто време за туризъм в южна Йордания, където се намира крайбрежието на Червено море и някои от най-големите забележителности в страната, са месеците март, април, октомври и ноември. През тези месеци дневните температури са между 25 и 33°C. На север в столицата Аман най-подходящи са месеците април и октомври.

Какво облекло да си носим? Без значение през коя част от годината посещавате южна Йордания, летните дрехи са препоръчителни. Въпреки това през месеците от ноември до март е добре да добавите в багажа си и някоя връхна дреха, защото нощите са доста хладни, дори студени. В северна Йордания има ясно изразен зимен сезон, а температурите напомнят на тези по Средиземноморието. През периода от декември до март зимните дрехи са особено необходими. През ноември и април в Аман най-подходящо е лекото пролетно облекло. От май до октомври времето е много горещо.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.