Замъкът Манта


10 Януари 2012 г.

Замъкът Манта (Manta Castle) се намира в едноименното италианско селце, което е разположено в област Пиемонт, заемаща северната част на страната. Замъкът се намира на 16 км северно от Кунео, известно още като Сализо и 72 км южно от Торино. Замъкът Манта е уникален по своята същност, защото в него се пази единствения по рода си и най-важен в цяла Европа късноготически цикъл от светски стенописи.

Невероятните рисунки по стените на Манта са дело на един анонимен майстор. Той приключил цикъла през 1420 г. На красивите рисунки са изобразени типично средновековни сцени на мъже и жени, облечени в ценни за онова време тоалети.

Преди известно време дворецът Манта и неговите безценни художествени произведения бяха взети под опеката на Италианския фонд за защита на културното наследство, които плануват да реставрират стенописите и целия замък, за да го върнат в първоначалното му великолепие. Тригодишният проект по реставрационите процеси на Манта стартира през 2006 година.

Финалните ремонтни дейности, които костваха на организацията 4, 8 милиона евро, бяха приключени през 2009 г. Ремонтът на замъка Манта бе финансиран от фондацията CRT и Асоциацията на Пиемонт за опазване на паметниците на културата. Заключителният етап от реставрацията приключи с възстановяването на цикъла стенописи и покривите на двореца коства 1, 5 милиона евро. Бяха ремонтирани още фасадата на имението, както и реставрирани оригинални декорации от 14 век.

Първоначалната структура на замъка Манта датира от Средновековието. Първата сграда тук е била проектирана през 12 век като крепост, а след това е превърната в частна резиденция от мощни династия на Сализос от Манта. Влиятелната фамилия е собственик на замъка цели 400 години. През 15 век дворецът Манта търпи преобразуване, като тогавашната му мрачна фасада съвсем не кореспондира с пищния и лъскав

екстериор.От това време е останала т.нар. Стая с гротеските, която впечатлява с уникално изрисувания си таван и впечатляващи розетки. Стаята на Микеле Антонио, който бил потомък на Валериано и владеел замъка Манта през 16 век, също е забележителна с пищно украсените си тавани, в които са вложени мотиви от чисто злато.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.