Замъкът Вайдахуняд Будапеща


09 Януари 2012 г.

Замъкът Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara) представлява една от основните туристически забележителности в столицата на УнгарияБудапеща. Този красив дворец е разположен в единия край на градския парк в централната част на столицата. В парка са събрани на едно място сгради от архитектурното минало на града. Може да се види както древна църква, така и средновековен замък от трансилвански тип или пък пищно украсената сграда в странен романско-готически-бароко-ренесансов стил на Агрикултурния музей – най-големият в Европа. Тук е разположена и къщата на Янош Хуняди, запазила се в автентичен вид.

Целият замък Вайдахуняд е заобиколен от вода, като тук посетителите се връщат в типично средновековна атмосфера. Дворецът е издигнат межди 1896 и 1908 година, като негов архитект е Игнач Алпар (Ignác Alpár). Замъкът Вайдахуняд е построен по поподобие на трансилванска крепост, която носи същото име. Разликата между двете благороднически постройки е видима – замъкът в центъра на Будапеща е уникално съчетание от няколко архитектурни стила - романски, готически, а също така се открива типично възрожденски и барокови мотиви.

Vajdahunyad Castle
Vajdahunyad Castle in Budapest

Историята около построяването на Вайдахуняд в действителност е доста интригуваща и необичайна. През 1896 г. за честването на хилядолетието от заселването на маджарите се прави изложба. Построява се замък от картон и дърво, който става много популярен. В последствие се взима решение да се построй истински замък от камъни и тухли. Макетът и истинският замък са подобие на румънския замък Хуняд, и оттам идва името на този замък. Вайдахуняд е окончателно завършен през 1908 г. В момента в замъка се помещава музеят на зeмеделието. Няколко години след като изложбата е приключила и всички артефакти са върнати на законните им собственици, отваря врати „Музеят на земеделието” (1907 г. ). По това време Вайдахуняд все още не е окончателно завършен.

Днес музейните експозиции предлагат на вниманието на посетителите възможност да научат повече за животновъдството, горското стопанство, риболова и местната винарска индустрия.

Срещу Вайдахуняд се намира и красивата сграда на градската баня (Szechenyi) – уникална смесица от гръцки и римски начини на къпане, истинска люлка на онова, което днес наричаме лична хигиена. Вътрешният двор предлага и открит басейн, който през 1960 г. е приспособен за ползване дори и през зимата.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.