Замъкът Бран - замъкът на граф Дракула


09 Януари 2012 г.

Замъкът Бран е една от най-популярните и интересни туристически атракции в северната ни съседка Румъния. Главната причина за това е, че Бран е известен още като замъка на Дракула, а действието в книгата Дракула на Брам Стокър също се развива в Бранската крепост. Този румънски национален паметник е разположен на висок хълм до град Бран и близо до Брашов, като лежи на границите между румънските провинции Трансилвания и Влашко.

Легендарните истории около замъка Бран го свързват като главна крепост на владетеля на Влашко - Влад Цепеш или по-полулярен като Граф Дракула. Въпреки че Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка, се смята, че е бил заключен за няколко дни в подземията му по време на Османското властване в териториите на Трансилвания.

Първата постройка на мястото на днешния дворец Бран е издигната през 1212 г., когато рицарите от Тевтонският орден построяват дървено укрепление с името Дийтрихщайн (Dietrichstein).

Крепостта е била нужна за контрол на пътя през планинската долина за южна Трансилвания, използван от много търговци за по-бързо прекосяване на Трансилванските Алпи. Първото писмено сведение за Бранския замък е от документ от 19 ноември 1377 година, чрез който унгарският крал Луис I дава разрешение на саксонците от Кронщат (немското име на Брашов) да построят укрепление от камък на мястото на дървената постройка. Скоро град Бран се разраства около крепостта. За пръв път замъкът Бран е използван през 1378 г. в защита срещу нападенията от османските турци, а по късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания.

От 1920 година Бран e една от резиденциите на румънския крал. Той става дом на кралица Мария и е украсен с вещи главно от нейно време, включително с традиционни мебели и гоблени, събирани лично от нея. Нейната дъщеря - принцеса Илеана, го наследява, но комунистическият режим на Румъния го конфискува след свалянето и депортирането на кралското семейство през 1948 година.

През 2005 г. румънското правителство гласува закон, чрез който се позволява реституция на такива недвижими имоти като замъка Бран. През 2006 г. Бран става собственост на Доминик от Австрия, принц на Тоскана, известен като Доминик фон Хабсбург, архитект в щата Ню Йорк и син и наследник на принцеса Илеана.

Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден Бран, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.