Замъка Линдерхоф


19 Декември 2011 г.

 

Linderhof Palace

 

В южна Бавария , на 87 км южно от Мюнхен, в красивата алпийска долина Грасвангтал се намира замъкът Линдерхоф (Linderhof Castle). Той е граден по заповед на. През 1869 г. Людвик ІІ разпорежда построяването на уникалния дворец. Замъкът Линдерхоф се строи от 1870 до 1878 г. под ръководството на придворния архитект Георг Долмана. В Линдерхоф всичко е било готово още по времето, когато кралят е още жив, и този замък си остава едно от любимите му места. Наа 13 юни 1886 г. в езерото Щарнберг монархът намира смъртта си.

Главната фасада на замъка е с тераси. Пред нея има басейн с позлатена скулптурна група. Струята на фонтана тук се издига на височина 30 метра. След портала на сградата посетителят попада в красив вестибюл. В периферията му има колони от червен мрамор. В центъра е разположена бронзовата скулптура на един от бурбоните - Людвик ХІV, известен в историята като кралят-слънце на кон.

Театралният художник Анжело Квадлио проектира през 1971 г.спалнята в замъка Линдерхоф През 1884 г. тя е разширена от Юлиус Хофман. Интересното е, че спалнята е най-голямото помещение в двореца. То е разположено по неговата средна ос и гледа към водната каскада на север, осветявана от кристален газов фенер с доминиращ син цвят. Мраморните скулптури, пластиките и рисунките по таваните показват склонността на стопаните към древногръцката митология. Над нишата на леглото е изрисувана слънчевата карета на Аполон, изрисувана от немския майстор Людвик Лескер. Бродериите на балдахините си остават незавършени, с изключение на баварския герб върху постелята.

Огледалната зала е свързана със спалнята. Намира се откъм южната й страна. Много специалисти смятат това помещение за един от върховете на майсторството на немските архитекти, които са били най-добрите в Европа в обзавеждането на огледални зали. Традициите на този занаят по германските земи са още от 18-ти век. Големите огледала са монтирани в стените, имащи бяло-златна обшивка.

Друга забележителност на замъка Линдерхоф е западната стая с гоблените, наричана още музикална. Тя поразява с многоцветността на стенописите. Картините и дамаската на меките мебели напомнят на гоблени. Те са изработени в парижка фабрика и изобразяват пасторални сцени в стил рококо. Посетителите се впечатляват от вида на богато украсения музикален инструмент, необичайна комбинация от фортепиано и латерна. До него има паун с реални размери, направен от рисуван севърски порцелан. В същата стая има още и лебед от бял порцелан, една от любимите птици на Людвик ІІ.


 

Приемната на краля е изработена още в началото на строежа на замъкът Линдерхоф през 1870 г. Първоначалната идея е била помещението да бъде тронна зала. В скъпите облицовки на стените хармонично и дискретно са вградени две камини от бардиглийски мрамор, върху които са поставени конни статуетки на крале от бурбонската династия.

На север от замъка е разположен склон с водни каскади състоящи се от 30 мраморни стъпала, по които се стича вода в басейн с фонтан. Той е украсен със скулптурна група, изобразяваща римския бог Нептун. Стръмните склонове на баварските Алпи създават добри условия за направата на красивите градини около замъка Линдерхоф .

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.