Дания - страната на Викингите


26 Февруари 2014 г.
Дания – една от най-малките, но най-развитите страни в Европа. Разположена е в Северна Европа, полуостров Ютланд – Jylland представлява по-голямата част от страната като останалата част се състои от 400 по-малки островчета.

Столица е красивият град Копенхаген. Официален език – датски, но по – голямата част говорят свободно и английски език. Населението е около 5 милиона души.

Страната е конституционна монархия с кралица Маргрете II, а валутата е датска крона като 1 датска крона се развнява приблизително на 0,13405… евро.

Обучението за граждани от страни, членки на Европейския съюз е напълно безплатно като след като бъдете записан като редовен студент автоматично получавате CPR номер, който ви позволява да работите легално и дори да запишете курс по датски език безплатно.

Здравословен живот?  Åh ja

Датчаните водят  изключително здравословен живот като поддържат фигурата си с доста спорт – главно фитнес, джогинг в парковете. Велосипедът е любимо средство за придвижване – хем икономично, хем екологично, хем няма начин да се сблъскате с досаден трафик, а и спортувате натоварвайки мускулите на цялото си тяло.

Меню като за един истински Тор:

За закуска в Дания главно се хапват сурови овесени ядки – havregryn,

корнфлейксове или плодови рулца. За обяд се наслаждават на храна номер едно за Дания  Rugbrød med leverpostej или  ръжен хляб с патешки пастет, а защо не и с добавка от кюфтенца – frikadeller .Най – вървежен десерт са бананови маршмелоус бонбони, гарнирани с шоколад – skumbananer.

Ще вали ли? Ще пече ли?  

Колкото до климата в Дания, за веселите викинги не съществува понятие като неподоходящо време, а по – скоро неподходящо облекло. Бъдете готови за дъжд , слънце, студ , вятър, сняг, лек топъл бриз и всичко това в един ден. За да е винаги подготвен един истински викинг, като не взимаме под внимание вродената му адаптация към ниски температури, той или следи прогнозата за времето или разчита винаги на топли непромукаеми ботуши, палта и стилни аксесоари – шапки и шалове. Защо пък не, в крайна сметка така винаги сте в крак с модните тенденции.

 Ах, традиции, празници, фестове, кой ли не ги обича. Датчаните се славят с безкрайната си либералност, но са традиционалисти до костите на мозъка си. На всеки празник, дори и на рожденни дни се развява датското знаме.

 Датчаните са възпитани, сдържани и много любезни. Ако някога сте посещавали страната сигурно сте забелязали колко често използват думата Tak – буквално преведена – благодаря.

6 факта, които си струват да бъдат прочетени:

  •  Дания е обявявана многократно за най-щастливо място за живеене в света
  •  Ергенството в Дания продължава най- дълго от всички Европейски страни до 35 годишна възраст.
  •  Ханс Кристиян Андерсен – световно признат писател на невероятните приказки за Малката русалка, Палечка, Снежната кралица и много други.
  •  В Дания няма нито една планина, най-високото възвишение достига 170 метра – Møllehøj
  •  Конструкторите Лего са били измислени в Дания
 Някога задавали ли сте си въпроса ЗАЩО всички датчани са с еднакви имена. Rasmus, Jepser , Jonas, Маds … все едно родителите им са лишени от каквото и да било въображение що се отнася до имената на децата им. Хм… ами не е така. Често срещаните имена не са поради съдбоносно съвпадение, а по регламентиран закон. Да, точно така, по закон, семействата са длъжни да изберат име от определен списък, който е официално удобрен от правителството.

Разгледайте нашата екскурзия в Дания и Скандинавия

 


 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.