Германия, Мюнхен и бирения фестивал - Октоберфест


22 Юли 2014 г.
След Берлин и Хамбург, Мюнхен е третият най-голям град в Германия и домакин на един от най-шимните, весели и приятни фестивали в световен план – Октоберфест. До голяма степен Октоберфест е нещо като рекламна картичка на Мюнхен и повишава популярността на града в цял свят. По време на есенния сезон, когато се провежда Октоберфест в този немски град, разположен в полите на Баварските Алпи се стичат над 6 000 000 посетители не само от Германия, но и от всички краища на планетата, които идват на Октоберфест, за да удостоят този най-популярен бирен празник с нужното внимание.

По време на Октоберфест посетителите на Мюнхен някак оставят на заден план безспорните му културно исторически и архитектурни забележителности като Фрауенкирхе (Катедралата „Св. Богородица“) и популярната Пинотека. Октоберфест се счита за най-масовият народен празник в света, като е достоен конкурент по посещаемост на Карнавала в Рио де Жанейро.

Най-големият бирен празник в света – Октоберфест, има вече вековни традиции, като до ден днешен всяка година в края на септември милоиони гости на Мюнхен започват да изпълват улиците на града в очакване на началото на Октоберфест. Това шумно бирено шествие започва от септември и приключва през октомври, всяка година от 1810 г. насам. Началото на вековната традиция на Октоберфест е поставено с първия панаир, който се провежда на на 12 октомври 1810 година.

Октоберфест

Първообразът на днешния Октоберфест представлявал пищно тържество, посветено на сватбата на принц Лудвиг Баварски с принцеса Терезия фон Заксен-Хилдбургхаузен. По случая всички граждани на Мюнхен били поканени на ливадата пред градската кула, за да изпият по чаша-две за здравето на височайшите младоженци. От този момент насам традицията Октоберфест се спазва всяка година. По някое време Октоберфест в Мюнхен преминавал под знака на конните състезания на поляните край града, известни като ливадите Терезия.

В самото начало на Октоберфест по ливадите Терезия не се е продавала бира. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол, а постепенно и на храна. Най-напред на поляните се редяли щандове, а първите халета за бира се появяват едва в края на 19 век. През 19 век забавленията включват катерене по дървета и тичане с краката в чували. През 1880 г. Октоберфест се осветява за първи път с електричество. Дванадесет години по-късно на Октоберфест се появява и първата стъклена халба бира, които се отличават с размерите си.

Огромните халби с пиво са нявсякъде на Октоберфест. Типично те побират цял литър бира, която е специално местно немско производство. Пивоварите приготвят специално за Октоберфест местната германска бира вазен. Този тип хмелова течност е известен с това, че е доста силен, като се произвежда единствено от тукашни майстор-пивовари. Традиционните еднолитрови халби се наричат с името мас.

Историята на Октоберфест (Octoberfest) разказва как през 1980 г. при бомбен атентат на празника загиват 13 души, а цели 200 са ранени. От 1810 г. до 2008 г. Октоберфест не се е провеждал 24 пъти поради воини, холера и хиперинфлация. Всъщност началото на Октоберфест такъв, какъвто се празнува и днес (с тонове бира) е поставено през 1896 г., когато местен бизнесмен, работещ с тукашните пивовари, опъва огромни палатки и началото на бирената фиеста е поставено.

Днес Октоберфест привлича милиони туристи от цял свят, които прииждат в Мюнхен специално за събитието – да пият бира на корем и да слушат традиционна баварска музика. Официалната статистика сочи, че за близо месец в Мюнхен по време на Октоберфест се изпиват повече от 6-7 милиона еднолитрови халби с бира. Покрай бирата на корем на Октоберфест се изяждат близо 400 000 наденички, към 650 000 пилета, над 90 цели вола. Останлите бирени мезета включват още тонове кисело зеле, както и макарони със сирене.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.