Виена преди Коледа - вино и сладкиши с дъх на джинджифил


26 Октомври 2012 г.

ВИЕНА

 

От всички европейски градове, Виена е с най-веселите коледни пости и Рождество, които можете да си представите. Празниците продължават със седмици, започвайки с идването на свети Николаус и страховития му помощник Крампус на Кристикиндлмаркт. Някой казват, че следите на любовта към Коледа водят назад до хабсбургските императори, които бидейки страстни католици, са виждали в раждането на Христос най-големия празник.

Всяка година от столетия насам Виена се превръща в зимна страна на чудесата със своите проблясващи светлинки през мразовитите нощи и повсеместните коледни пазари на открито - като този в магическия дворец Шонбрун. Из пъстрите пазари се продава огромна селекция от внимателно изложени, красиво изработени ръчни изделия, детски играчки, украси за елха.

Разхождайки се из лабиринта от щандове, край вас се носят миризми на традиционните печени кестени, глювайн (горещо ароматно вино) и пунш (плодове във вино), лебкухен(хляб с джинджифил), които ще ви накарат да опитате от известните коледни ястия на виенските пазари.


Когато стане дума за традиция, Виена издърпва всички спирачки - има хорове от целия свят, които изпълват въздуха с песни, специални марионетни програми и безброй изложени сцени на Рождеството.

Виена - музикалния град

Виена е и винаги е била музикалната столица на Европа, а по Коледа е на върха с носещите се из целия град звуци и песни. Мелодията  Тиха нощ, композирана в село Оберндорф край Залцбург през 1818г. е предпочитания избор на хоровете по коледните пазари. Сред тях е и известния хор на Виенските момчета, който изпълнява специален репертоар с традиционни коледарски песни  през целия декември. Други изключително търсени билети включват ежегодните коледни концерти в Концертхаус - ако искате да ги посетите, трябва да си резервирате место предварително.

Коледните тържества започват през ноември и продължават до балния сезон през януари.

 

Улиците на Виена са павирани с култура, докато в другите големи градове са настлани с асфалт

Карл Краус

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.