Вечна пролет на остров Тенерифе


15 Юли 2014 г.
Вечна пролет на остров Тенерифе (Tenerife) 
Местоположението на Канарските острови е на около 150 километра от северозападните брегове на Африка. Приятният, мек климат на този район години наред примамва туристите и пътешествениците от цял свят. Омир ги нарича място за душите на достойните.

В наши дни арехипелагът е една от 17-те автономни области на Испания, като се разделя на две провинции – западна, която обединява в себе си Гран Канария, Лансароте и Фуертенветура, както и източна област, в чиито предели влизат островите Тенерифе, Гомера, Йеро-ро и Ла Палма.

Малкият континент

Така наричат централния остров на архипелага Гран КанарияТенерифе. Той има формата на триъгълник и е острова с най-голямо население на територията на Испания. Тук всичко е дело на удивителния ландшафт. Тук се намира и най-високата точка на Испания – затихналият вулкан Тейде /3718 м/. Някога теклите по този склон потоци лава, образуват лунен пейзаж, боровете виреят необезпокоявани по склоновете на вулкана, а вълните шумно се разбиват в скалите.

В подножието на вулкана пък се е разпростряла долината Оротава. Най-плодородната част на острова.

През 1936 година на остров Тенерифе, генерал Франциско Франко се съгласява да вземе участие в преврата, който довежда след себе си испанската гражданска война. До самолетните атаки на 11 септември 2001 година, на кулите близнаци в Ню Йорк, се е смятало, че катастрофата от 27 март 1977 година на остров Тенерифе, е на-кървавият самолетен инцидент.                                      

Черен или жълт пясък?

Накъдето и да се обърнете, погледът ви бива привлечен от плажове и хотели за всеки вкус. Пясъкът също няма да остане незабелязан от вас. Цветът му е сиво-черен, заради вулканичния си произход и на целия остров само един плаж е с жълт пясък, който е докаран специално от Сахара. Тъй като търговските пътища на Америка и Африка винаги са минавали през Канарските острови, до ден днешен може да срещнете огромно разнообразие от растения от цял свят. Кактусът добре си съжителства с евкалипти и борове.

  
Кръвта на дракона

Драконовото дърво е най-легендарното дърво на този остров. То отдавна не се намира по друго места на Средиземноморието. Смята се за символ на архипелага. Расте изключително бавно и на острова може да се срещне до 20 метра на височина. Лечебните свойства на дървото и неговата смола били известни на местното население на Канарите – гуанчи, като смолата я наричали “кръвта на дракона”, заради кървавочервения цвят, който придобивала след като изсъхнела на въздух.

Неустойчивият остров

От остров Тенерифе има винаги фериботи, които превозват желаещите към други острови на архипелага. Така може да се стигне и до остров Палма, който го грози опасност от това всеки момент да изчезне от картата на Атлантика. Планината Лос Мучачос, която се намира на този остров, се издига на 2426 м над морското равнище, и е в състояние на неустойчиво равновесие. Учени, които са направили компютърен модел на острова-скала, показват, че при евентуално изригване в пещерите, дълбоко под острова, може да се предизвика взрив от прегрята океанска вода, при което остров Палма да се разцепи и да изчезне в дълбините.                              

Духът на Испания

Канарските острови изцяло са повлияни от духът на Испания, който може да се срещне навсякъде – ресторанти, кастанетите, фламенко, прочутото вино малвазия, което е било повод за възторжени думи от древните.                                                

Туризмът е доходно препитание за всички на Канарските острови, особено на остров Тенерифе, където всяка година пристигат около 4 милиона туристи. Морaториум защитава красивата местност от презастрояване. Хората предпочитат южните райони, които са по-сухи и горещи. Лос Кристанос например е курорт от световна величина, който е посещаван от хора от всички краища на света. На север пък Пуерто Де Ла Крус е запазил очарованието си на старо пристанище, като е добавил северно-европейски влияние, което го е направил още по-очарователен.

Най-бързият начин, по който може да се стигне до острова си остава самолета. Тенерифе има две летища – Лос Родеос и Рейна София, а на самият остров има обществен транспорт под формата на мрежа от модерни автобуси. Втората по големина столица на Канарските острови е именно столицата Санта Крус де Тенерифе, след Лас Палмас де Гран Канария. Голямата риболовна база, корабостроителницата, кораборемонтната и нефтопреработвателната промишленост са други основни препитания на местното население. Знае се още като “гостоприемния град”. Вторият по важност град на остров Тенерифе е град Ла Лагуна, който е разположен в долината Агуар, придобил известност заради тишината и спокойствието си и величествените си къщи.


Трапеза

Точно определена традиционна кухня от Тенерифе няма – тя е съвкупност от различни национални кухни, като африканска, от Латинска Америка, Испания и местната на жителите гуанчи. Голямо разнообразие на пресни плодове и зеленчуци. Почти всички подправки могат да се срещнат и на този край на света – чесън, червен пипер, кимион, зехтин, различни билки и др. Яде се предимно риба под формата на печен или варен октопод, раци, омари и т.н. Специалитета на ресторантите на острова е Papas arrugados – това са малки картофи, сварени с кората в подсолена вода и поднесени с Mojo сос – червени чушки или зелен кориандър. Те са идеална гарнитура за всеки вид месо – козе, свинско или телешко. Производството и разнообразието на вина пък е от векове.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!


 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.