Великден Хърватска

Великден  Хърватска
Великденските чествания в Хърватия започват на Цветница и продължават през цялата Страстната седмица. В много градове има церемонии и шествия всяка вечер. В крайбрежните градове на Далмация, квартални сдружения, облечени в традиционни носии пеят стари песни свързани с тези обичай. За Великден винаги има възстановки от Библията. В централната част на Хърватска, местните палят огромни огньове, известни като krijes, Крес или vuzmenica, докато други дават искрата за огъня чрез изстрелване от един старомоден пистолет, наречен kubura.
Друг обичай за Великден в Хърватия е да се създаде уред издаващ шумни звуци, известен като klepetaljke или cegrtaljke, които се различават според региона в които са изработени. Повечето от тези уреди са направени от дъски, на които са окачени метални пластини така че като се дърпат или удрят да издават тракащ звук.
Великденски яйца или както ги наричат в Хърватия Pisanice (от хърватската дума за "цветни") са ярко боядисани яйца с помощта на восък и декорирани в различни стилове характерни за всеки от регионите. Преди появата на боята хората са използвали естествени багрила, направени от растения или зеленчуци. Най-често срещаният цвят за яйца е червения, добиван от червеното цвекло. В някои области, са смесвали сажди с кора от дъб за да се направи тъмно кафявия цвят. При боядисването на първото червено яйце се изрича фразата „Sreten Uskrs“.  Други декорации които се изписват върху яйцата са гълъби, кръстове, цветя и пожелания за здраве и щастие. Оцветените яйца се оставят на масата за вечеря за семейството и гостите да им се насладят, преди да се сервира основното хранене, а също така да бъдат използвани в една игра, известна като kockanje или tucanje, в която противниците чукат яйцата си един с друг, за да видят чие яйце ще излезе победител. Колкото по-сложно украсени pisanice се разменят с приятели и семейството си, толкова по здрава ще е годината.
Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!
Считано от 17.03.20 (вторник) до 13.04.2020г (понеделник) нашият офис в София на ул.Цар Иван Асен II, N1 спира да обслужва клиенти на място и ще работим дистанционно. Комуникацията с нас ще се осъществява по мобилен телефон или e-mail (обявени в раздел контакти) в рамките на интервала между 10:00ч и 17:30ч. Ще ви съдействаме за всяко запитване, резервация или искане за информация.

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.