Великден Йонийски о-ви

Великден Йонийски о-ви
Oставете шумните градове за известно време и избягайте до някои от най-красивите йонииски острови, за да отпразнуват истински гръцки Великден.
Има безброй възможности за избор, които ще задоволят всеки вкус: от красивия остров Керкира (Корфу) и благочестивия Патмос до Хиос и Лефкада.
В допълнение към религиозните традиции и благочестивата атмосферата, Великден е един прекрасен повод да празнувате и идването и на пролетта.
Десетките гръцки острови, са предпочитани туристически дестинации за Великден, а други са по-спокойни, но необичайно красиви. Цикладите, Йонийските острови, Додеканезите, островите на Северно Егейско море, Крит, Eвиа, са тези които ви очакват, за да прекарате един уникален Великден близо до природата, морето и гръцките традиции.
На върха на списъка на най-добрите Йонийски острови е Корфу, който ще ви посрещне със своите природни красоти, свежи пролетни пейзажи, традиции и обичаи, които няма да видите никъде другаде. Един пример за такава традиция е обичаят на чупене на глинени стомни. На Корфу, Великден е голям празник, на който се усеща хармонията на православната християнска вяра и венецианското влияние и култура. Покровител на острова е Свети Спиридон.
Великден на остров Закинтос, с неговите специфични традиции, е известен в цяла Гърция. На Разпети петък по обяд, много вярващи се присъединят към шествието, което обикаля града с иконата на разпнатия Христос. В църквата на Св. Никола с първия удар на камбаните, обявяващи Възкресението, епископът освобождава бели гълъби, който политат високо в синьото небе.
Великден на остров Лефкада на сутринта на Велики четвъртък жените месят традиционни великденски гевреци. Мъжете правят дървена кукла, наречена "Юда" и с нея обикалят по къщите на острова и жените дават стари дрехи, за да се облече тази дървена кукла. На Велика събота, когато свещениците обявяват възкресението на Христос, местните жители, поставят дървената кукла на Юда на огъня, която изгаря под звуците на фусиладес.
В навечерието на Разпети петък започват шествия с епитафията (надгробен надпис в стихотворна форма) придружена от оркестъра на града се събират на централния площад във венециански стил. В събота сутринта местния оркестър свири празнични мелодии по улиците, където хората се поздравяват с "Христос Воскресе" и разменят традиционите великденски яйца.
Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!






 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.