Будапеща - първокласно забавление


29 Октомври 2012 г.

Будапеща

Натруфена конструкция с множество балкони, покрита с фигури - отвън Унгарската държавна опера напомня на огромна сватбена торта. Отвътре е още по-пищна, с тъмночервени кадифени скамейки, лукспзното покритие на стените, тежкопозлатените оперни ложи (всъщност всичко е позлатено) и блестящи полюлеи. Всичко е така добре запазено, че почти очаквате император Франц Йосиф - последния хабсбургски монарх, да пристъпи , мърморейки, надолу по стълбите. Защо ли се цупи? Ами най-вероятно е леко убезпокоен, че тази претенциозна сграда съперничи на неговия собствен Оперен дом във Виена.

През 1867г. - след почти 150 години управление на Унгария, Австрийската империя е принудена да пристъпи към споделяне на властта и се превръща в Австро - Унгарска империя, а Унгария излъчва свой собствен парламент. Новопоявилата се самоувереност освобождава вълна от национален разкош, като изявление на стремежа към собствена държава. В резултат, избухва епидемия от съответстващи ултрамодерни смесици, целящи да надминат блясъка на архитектурата във Виена - Унгарската държавна опера, величествената, гледаща над Дунав, сграда на Парламента, Паметника на хилядолетието, базиликата Свети Стефан и градския парк, всички готови за разглеждане в наши дни.


От управлявалите Унгария Хабсбургите османлии пък е останал вкусът към обществените бани, като тези в Гелерт са на върха със създадения взрив от експресии в стил ар нуво. Може да предпочетете по-демократичнара баня Сечени, в частта Пеща на град, където ще правите вълни сред обикновенните граждани на Будапеща, които обичат ежедневно да се подложат на гореща баня, да поиграят шах на бутилка бира. Посещението в банята няма да е пълно без ободряващия, як масаж, който ще ви помогне действително да влезете под кожата на този град.

Хванете си сикло (въжената линия) до района на замъка и се насладете на прекрасния изглед. Пошляйте се около Кралския дворецУгнарската национална галерия и бастиона на рибаря, качете се на корабче по Дунава, вечеряйте с Гундел (най-добрия ресторант в Унгария) и още много забавления ви очакват в този магически град. 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.