Боромеови острови - истински рай в полите на Алпите,


21 Март 2013 г.

В западната част на езерото Лаго Маджоре (Lago Maggiore), Италия, заобиколена от чисти сини води, се намира уникална туристическа дестинация - Боромеовите острови. Този истински рай в полите на Алпите, допълнен с дворци и градини пресъздаващ една приказна картина се превръща в една от най-предпочитаните туристически дестинации в страната. Всяка година потока от посeтители расте, но въпреки това девствената красота на езерото се е запазила в максимална степен. Около бреговете му са разположени традиционните планински селца.

За да се потопите в очарованието на тези райски кътчета в Швейцария, разгледайте нашето предложение за екскурзия в Швейцария и Италия 

Малката група от живописни острови е кръстена на заможната фамилия Боромео, която ги е купила през 16 век и все още притежава някои от тях (Изола Бела и Изола Мадре). Богатото аристократично семейство трайно трансформира пейзажа на езерото като добавя вили, градини и други забележителни архитектурни постройки. Два от трите острова са напълно променени, за да служат като пищни летни резиденции, а третия остава до голяма степен неизменен. Въпреки че няма хотели на Боромеовите острови, посетителите могат да отседнат на брега на езерото Маджоре. 


 Трите острова - Изола Бела, Изола Мадре и Изола деи Пескатори (или Изола Супериоре) могат да имат един и същ прекрасен фон, но въпреки това предлагат различни преживявания. От приказния дворец Боромео на Изола Бела, до градините на Изола Мадре и действителното рибарско селище разположено на Изола деи Пескатори правят Боромеовите острови величествени.  

 През 1630 година, граф Карло Боромео III решава да превърне Изола Бела в бароков оазис за съпругата си Изабела, на която е кръстен и острова. Миланския архитект Анджело Кривели ръководи метаморфозата на острова. Един от най-добрите примери в света на озеленяване в стил барок е градината на Изола Бела, която е построена във формата на пирамида гарнирана с масивна статуя на еднорог. По този начин се създава система от десет зелени тераси, наклонени леко към езерото Маджоре.  

 Уникалната градина на Изола Бела е украсена с красиви фонтани, басейни, летен театър, както и редица скулптури, символизиращи четирите сезона. Маджорския микро-климат благоприятства развитието на богата растителност и също така на лимонени дървета, орхидеи и широк спектър от месоядни растения, които процъфтяват на острова. Стаи като изкуствени пещери, инструктирани с черупки и мрамор, предлагат подслон от жаркото слънце през горещите летни месеци. 

Изола Мадре, най-големият от трите Боромеови острови, може да бъде и най-емблематичния. Завладяващ и спокоен, острова някога е бил известен като Изола ди Сан Виторе и е играел важна ровя в отбраната на езерото през Средновековието. Забележителни са градините, които се поддържат от около 1823 в английски стил. За съжаление, стария замък е необитаем, но той е чудесно обзаведен с 16 до 19-ти век италиански шедьоври и картини.

Известен с невероятното разнообразие от редки растения и екзотични цветя, Изола Мадре също така е безопасно убежище за пауни, фазани и папагали. Проучването на този природен рай, заобиколен от екзотични птици и красиви цветя като азалии, камелии и рододендрон, е наистина уникално преживяване, което не бива да се пропуска. Вилата на острова е открита за обществеността през 1978 г., след като стаите са били предекорирана с обзавеждане от различни резиденции на фамилията Боромео. Посетителите могат да се възхищават на оригинални картини от някои от най-големите художници на Ломбардия, както и колекция от кукли и марионетки, датиращи от 17-ти век.

Изола деи Пескатори, или Рибарския остров, може би не е толкова луксозен колкото другите два, но пък има изключителен чар. Островът е издържал проверката на времето и поддържа визията на старо рибарско селище, с прости, но елегантни къщи и тесни калдъръмени улички, водещи до малко пристанище. Същите семейства са живели тук от поколения, но туристите са повече от добре дошли. По време на лятото и началото на есента, ресторантите на острова кипят от посетители.

До Бромеовите острови може да се стигне лесно. От брега се наемат водни таксита или лодки, които са на непрекъснато раположение на псетителите.


 

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.