Биг Бен


21 Декември 2011 г.

Културните, историческите забележителности в английската столица Лондон са толкова много, че едва ли няколко седмици са достатъчни, за да ги обиколите.

Емблематичните места, които са нещо като визитна картичка на Лондон са Английският парламент, Биг Бен (Big Ben), Уестминстърското абатство, които изграждат невероятния комплекс на Уестминстърския дворец. Комплексът с неговата импозантна архитектура, начело с култовият Биг Бен са разположени покрай брега на река Темза, в най-представителната част на Лондон – Уестминстър (Westminster). Уестминстърският дворец, Уестминстърското абатство и църквата Света Маргарита са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1987 година.

Английският парламент в Лондон води началото си от първия Уестминстърски дворец, който е построен през 13 век от Едуард Изповедник. Той остава един от кралските дворци на всички английски монарси до управлението на Хенри Vlll, когато опустошителен пожар унищожава голяма част от сградата.

След реставрацията сградата е превърната в седалище на правителството. В следващите векове повторен пожар е причината Уестминстърски дворец да грейне в красивия готически ренесансов архитектурен стил, който виждаме днес. Една от забележителните части на комплекса и безспорна емблема на цял Лондон е е кулата „Сейнт Стивън” или по-известна като Биг Бен.

Всъщност Биг Бен е името на камбаната, която се намира в кулата и която се счита за най-голямата камбана, която е вкарана в часовников механизъм. Биг Бен е Часовникова кула, която е част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец. Неповторимата осанка и впечатляваща архитектура на Биг Бен му печелят веднага след появата му славата на един от най-разпространените символи на Великобритания.

Биг Бен

 Доста често можем да видим Биг Бен като    основен участник в редица реклами, туристически брошури, във филми и т.н. Наименованието на Биг Бен идва от името на неговия създател - сър Бенджамин Хол. Самият Бенджамин бил доста висок човек и тъй като кулата така и не била кръстена по никакъв начин, с течение на времето часовниковият „исполин” придобила забавното - Биг Бен, което в буквален превод звучи като „Големия Бен”.

Историята на Биг Бен започва преди повече от 150 години. Красивата лондонска часовникова кула е построена през 1858 година. Пускането в действие на часовниковия механизъм в Биг Бен става тържествено на 7 септември 1859 година. Без пилона височината й достига до 61 метра, като самият часовник стои на ниво 55 метра над земята. Минутните стрелки от четирите страни на Биг Бен са дълги около 4 метра. Отместват се със 17 см на всеки 30 секунди (половин минута). Освен с грандиозните си внушителни размери, Биг Бен се слави с абсолютната си точност. Лондонският часовник се сверява два пъти дневно от Гринуичката обсерватория.

При диаметър на циферблата 7 метра и дължина на стрелките 2, 7 и 4, 2 метра, часовника Биг Бен дълго време се счита за най-големия в света. В основата на всеки от четирите циферблата е инкарниран надпис на латински – „Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam” или в превод: „Боже, пази нашата кралица Виктория I! ”. В Часовниковата кула има пет камбани, които се чуват на всеки 15 минути. Най-тежката от тях е именно Биг Бен, която озвучава Лондон на всеки кръгъл час. Тази камбана се счита за третата най-тежка камбана в Англия, като тежи рекордните 13.8 тона.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!





 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.