Барселона – перлата на Каталуния


23 Декември 2011 г.

Барселона е град в Североизточна Испания, столица на автономната област Каталуния и административен център на провинция Барселона. С населението си от 1 605 602 жители е вторият по големина град в Испания и единадесети в Европейския Съюз. Градът е домакин на много международни събития, сред които Международните изложения през 1888 и 1929 година и XXV-те летни Олимпийски игри през 1992 година.

Барселона е основана първоначално като Барсино от римляните по времето на император Октавиан Август. По-късно става център на могъщото Каталонско графство и водеща сила в Средиземно море. И до днес е столица на Каталуния, автономен регион в Испания, ревностно пазещ независимостта си.

Градът е може би най-динамично развиващият се по средиземноморското крайбрежие. Определено той е най-космополитният и най-добре икономически развит град в цялата страна. Пък и със своето население от 3 млн. души градът отдавна има славата на един от най-модерните европейски градове.

.

Саграда Фамилия (Sagrada Familia, в превод “Светото Семейство”)

Храмът е проектиран от Антонио Гауди. Началото на строежа е поставено 1882 г., но и до днес той не е завършен. По-оптимистичните прогнози са, че до 50-60 години храмът ще бъде окончателно построен. Частите му са в различен архитектурен стил, като преобладава идеята на Гауди за елементи взети от най-добрия, според него, архитект – майката Природа.

Стълбите в кулите на Саграда Фамилия са във формата на гигантски каменен охлюв. Някои от външните колони са носени от костенурки. Колоните във вътрешността на храма наподобяват гора от дървета, които се разклоняват в покрива. Някои достигат до 21 метра височина. Отдалече погледнати, на мен фасадата и осемте кули ми приличат на пясъчен замък, какъвто строят децата на плажа. Отблизо, се виждат хилядите детайли, малки каменни скулптури, украсяващи Саграда Фамилия.

Barcelona____Sagrada_Familia_by_GreenWay999

1690315-Finished_Sagrada_Familia-Barcelona

west-view-cc-patrick-mayon

.

Пристанището на Барселона (Port Vell)

Морските градове имат някакво особено очарование, но Барселона е изключително специална заради красивата, дълга около 3 километра крайбрежна алея с палми.

В този район се намират паметникът на Колумб, Аквариумът, IMAX кино, въжената линия между кулите Сан Себастия и Мирамар, Олимпийското пристанище, хотел Артс. Тук е и рибарският квартал Барселонета, където може да се хапнат вкусни морски деликатеси.

pristani6teto


pristanishteto2

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ОТСТЪПКИ
ОТСТЪПКИ ЗА РЕДОВНИ КЛИЕНТИ

*За директни клиенти, пътували минимум три пъти с Булкомтур!

АВТОБУСНИ ЕКСКУРЗИИ – 4 %
АВТОБУСНО-САМОЛЕТНИ ЕКСКУРЗИИ – 3 %
САМОЛЕТНИ ЕКСКУРЗИИ – 2 %

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.