Базиликата “Сан Марко” във Венеция


21 Юни 2012 г.

Базиликата “Сан Марко” във Венеция е наполовина християнска черква, наполовина джамия. Тази сграда е замислена като място, където да се съхраняват мощите на Свети Марко Евангелиста, светецът покровител на Венеция.Вътре в базиликата “Сан Марко” има близо 4000 кв.м. златни мозайки, които придават на сградата необичайно екзотична атмосфера. Pala d’Oro е смайващ позлатен сребърен параван, украсен с 1927 скъпоценни камъка и 255 емайлирани плочки. Богато украсената фасада на базиликата “Сан Марко” е увенчана с копията на четири позлатени коня, изработени от бронз.

Катедралната базилика „Сан Марко” e най-величествената от 129-те църкви на Венеция. Тя се намира на площад „Сан Марко”, в близост до Двореца на дожите, тъй като в миналото е обслужвала само дожа и висшите сановници на републиката. През 829 г., когато венециански търговци открадват мощите на евангелиста Марко от Египет и ги пренасят във Вененция, светецът е обявен за покровител на града, а три години по-късно е осветена и базилика в негова чест. Сред най-ценните богатства тук е Златният иконостас – „Pala dOro”,

който можете да видите зад олтара на катедралата. Той е украсен с повече от 2000 скъпоценни камъка, инкрустирани в злато и символизира богатството, което хората са получили от Бога. На него са изобразени сцени от живота на Исус Христос, Богородица и Свети Марко. Друго безценно произведение на изкуството е прочутата бронзова квадрига, или скулптурата на 4 бронзови коня, известна като „Венецианските коне”. Оригиналът се намира в музея на базиликата, а копие е разположено на терасата на „Сан Марко”, откъдето се открива невероятна гледка към площада и лагуната.


всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!

 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.