Африка - дива и красива


05 Септември 2014 г.
Все повече хора обръщат поглед към Африка когато правят планове за следващата си ваканция. И в това няма нищо чудно. Всеки е запознат поне до известна степен с възможностите, които разкрива Черния континент пред потенциалните туристи. Не е тайна, че природата в Африка е най-запазена и ненакърнена, климатът в по-голямата част от континента е топъл през цялата година, а в откритите пространства на тропиците бродят най-големите стада от диви животни в света. Друго предимство, което изобщо не е за подценяване е, че цените в Африка са много по-ниски от тези в развитите държави. Тук с много по-малко разходи човек може да се почувства като крал. С две думи – ако искате да избягате поне за една две седмици от скъпите и твърде урбанизирани Европа и Америка трябва да насочите поглед на юг от Средиземно море.

Има разбира се и някои недостатъци. В много от африканските страни бедността създава вътрешни конфликти, а недостатъчният достъп до качествена медицинска помощ прави някои болести като маларията широко разпространени. Въпреки това Африка е наистина очарователна, а големият брой страни на континента (общо 53) наистина затруднява изборът на туристите. По тази причина сме се постарали да ви бъдем полезни като ви предложим списък с 10-те държави, които предлагат едни от най-добрите условия за туризъм и сме добавили кратко описание за това, какво точно бихте могли да очаквате там.

1.Кения
Кения е най-популярната туристическа дестинация в източната част на африканския континент. Притежава разкошни плажове със светъл бял пясък, а коралови рифове разбиват големите вълни на Индийския океан далеч от брега. Страната е известна в цял свят с многобройните си национални паркове и резервати за диви животни. Най-известен от всички е вероятно резерватът Масай Мара. Той се намира в югозападната част на Кения и е дом на огромно  разнообразие от диви животни – крокодили, слонове, хипопотами, лъвове, хиени, крокодили, леопарди, антилопи (гну, импала и др.), зебри, биволи, както и най-високият представител от семейството на жирафите – масайския жирав, който на височина може да достигне до рекордните 5 и половина метра!

2.Египет
Египет е добре познат на европейските туристи. Причините са много – намира се близо до Европа, притежава великолепни курорти като Шарм ел Шейх и Хургада и предлага отлични възможности за плаж и гмуркане дори и през най-студените месеци в годината – януари и февруари. Освен с кристалните води на Червено море, Египет се слави и с хилядолетната си култура. Египетските пирамиди са едно от най-чудните творения на античността. Величествените пирамиди и гробници, изрисувани във всевъзможни йероглифи ще ви пренесат в света на неземно богати фараони и ще ви накарат да се върнете мислено хиляди години преди Христа в една епоха, когато тези земи са били център на света и Египет е всявал респек със своята сила и богатство.

3.ЮАР
Южноафриканската република е може би най-разнообразната страна в Африка. От една страна ще видите много развити и модерни градове като Йоханесбург, Кейп Таун, Дърбан и Претория, които със своите небостъргачи, музеи и търговски центрове напомнят за Америка и Европа, а от друга страна ще  станете свидетели на бедност, която е трудно да остане незабелязана на фона на тези толкова лъскави градове. Климатът също варира от средиземноморски в южните части на страната до горещ пустинен в северните части. Тук се срещат също така два океана – Атлантическия и Индийския. ЮАР е най-доброто място за каране на сърф на континента, а също така предлага и отлични възможности за сафари туризъм, като най-впечатляващ е Национален парк Крюгер. Какво разнообразие само и всичко това в пределите на една страна. Но внимавайте – крайбрежията на ЮАР са известни като едно от местата с най-голям брой нападения от големи бели акули в света.

4.Мароко
Мароко има славата на най-колоритната африканска страна. Родината на маврите е световно известна със своите градове, които изглеждат сякаш са излязли от приказките. Маракеш е може би най-известният град в страната. Разположен насред почти марсианските огнено червени пейзажи на Мароко, този е истински оазис на цветя, палми и тропически храсти насред пустинята. Топлият климат и изобилие от слънчева светлина го правят подходящ за туризъм през цялата година и най-вече през зимните месеци, когато ще избегнете нетърпимите летни горещини. Джамии, площади, дворци ще ви заредят с толкова много впечатления, че дълго време няма да можете да забравите всичко, което сте видяли. По пъстрите пазари има стотици сергии, които предлагат всевъзможни сувенири, екзотични подправки, парфюми, килими, дрехи и всичко това обагрено в хиляди цветове.

5.Мадагаскар
Най-големият африкански остров Мадагаскар е много екзотична и привлекателна туристическа дестинация. Притежава красиви и много живописни крайбрежия с прекрасни плажове, но това, което прави острова световно известен е удивителният му животински свят. Благодарение на географската откъснатост на Мадагаскар от останалата част от Африка, тук ще откриете голямо разнообразие от примати, които са еволюирали отделно от животинските видове на континента. В това отношение остров Мадагаскар вероятно ще ви напомни на Австралия.

6.Тунис
Тунис се намира в северните части на континента и има славата на страната с най-красивите плажове на африканския бряг на Средиземно море. Това е подходяща дестинация за прекарване на лятната ваканция, особено ако тази лятна ваканция е през пролетта или есента. Бреговете са типично средиземноморски – фин пясък, чисто море и много слънце. Страната обаче предлага нещо, което нито една държава в Европа не може да ви предложи. Посещавайки Тунис ще пропуснете много ако не си направите една малка екскурзия с камили до най-голямата пустиня на планетата – Сахара. Там където средиземноморският север на Африка среща пясъчните дюни на безкрайната пустиня ще попаднете насред нищото. Постепенно финиковите палми ще се изгубят от погледа ви и ще се озовете в един безбрежен океан от пясък.

7.Танзания
Танзания е южната съседка на Кения. Много често се спори по въпроса коя от двете държави притежава по-красива природа, а мнозина твърдят, че това несъмнено е Танзания. Въпреки че тази африканска страна е по-малко посещавана от туристи в сравнение с Кения, все пак не може да се отрече, че тук ще намерите някои от най-известните национални паркове и резервати в света. Най-популярни са Национален парк Серенгети, чийто животински свят направо ще ви спре дъха, както и Килиманджаро, чийто планински силует е един от символите на Африка. В пределите на Национален парк Серенгети се намира Нгоро-Нгоро. Това е уникално място, което е същински рай за дивите животни. Представлява кратер на отдавна угаснал вулкан, който днес е покрит с тучна зеленина и притежава удивително биоразнообразие.

8.Ботсвана
Ботсвана е едно от най-вълнуващите места на континента и притежава удивителна природа. В северозападните части на страната се простира огромната делта на река Окаванго. Това е уникален природен феномен. Пълноводната река е единствената в света, която не успява да достигне до езеро, море или океан и внезапно попива в 200 метрови плаващи пясаци насред пустинята Калахари. Делтата на реката формира многобройни мочурища и лагуни, които са дом на едно от най-богатите животински съобщества. Реката обаче не идва до тези места случайно. Тя дарява живот на огромни по площ територии, които иначе биха били безплодна пустиня.

9.Мозамбик
Съчетава отлични възможности за сафари туризъм с екзотична островна красота. Непосредствено до самия бряг на континента се намира архипелага Базаруто. Мястото е уединено, спокойно, с великолепни плажове, кокосови палми, неповторим африкански стил и множество луксозни вили и хотели. Когато ви се прииска да отидете на сафари просто трябва да прескочите до континенталната част на Мозамбик. Там ви очакват уникални по рода си места като трансграничните паркове Чиманимани и Лимпопо, които са световно известни със своята флора и фауна. Мозамбик е идеалното съчетание между добри условия за почивка и уникални природни забележителности.

10.Зимбабве
Зимбабве е изключително красива страна, която притежава удивително разнообразие от диви животни. Най-голямата атракция на тази слънчева африканска страна обаче е водопадът Виктория. Той се намира на границата между Зимбабве и Замбия, но въпреки това се смята, че гледката, която се разктрива от към Зимбабве е по-зрелищна. Той се смята за един от най-красивите в света и може би единствено перлата на Северна Америка, Ниагара може да се мери с него по отношение на своето великолепие. Само за един миг спокойната и бавно течаща река Замбези се превръща в същински воден ад, който излива стотици милиони литри вода в минута от височина 107 метра. Това чудо на природата е под егидата на ЮНЕСКО от 1989 година.

11.Уганда
Без съмнение Уганда е една от страните с най-красива и пищна природа на континента. Нейното природно богатство е съхранено в границите на 10 национални парка и множество други защитени територии и резервати. В южната част на страната се намира езерото Виктория, което е най-голямото в Африка. През южната част на Уганда преминава екватора и това е може би една от главните причини поради които страната прилича на същинска райска градина. Слонове, жирафи, антилопи, хипопотами, крокодили, маймуни, лъвове, леопарди, хиени и много други животни гордо позират пред фотообективите на чуждестранните туристи, а добре обучени екскурзоводи внимават да не доближите твърде много до дивите животни. Водите на езерото Виктория се оказват притегателно място за огромно разнообразие от водолюбиви птици, като вероятно най-лесно ще забележите нежните цветове на розовото фламинго.

всички новини »

Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия
ВАЖНО !!!!






 

Правата на собственост и правата на интелектуалната собственост върху всякакви изображения, снимки, анимации, видео, аудио, музика, текст и "аплети", вградени в продуктите на дружеството са собственост на дружеството или на неговите доставчици. Продуктите са обект на закрила на авторското и сродно право съгласно националното и международно законодателство в областта на закрилата на интелектуалната собственост.Достъпът или употребата на същите от страна на краен потребител не води до придобиването от страна на крайния потребител на право на собственост върху тези продукти или каквито и да е други права на интелектуална собственост. За удобство в този сайт може да се съдържат връзки към уебсайтове на трети страни. Тези сайтове не са под контрола на дружеството и то не носи отговорност за верността на съдържанието им и за начина на уреждане на интелектуалната собственост в същите.